Vanlig tannregulering

  • Hva er en tannregulering?
  • Årsaker til at man trenger regulering
  • Hvor lenge må man ha på tannregulering?
  • Gjør tannregulering vondt?
  • Ulike typer regulering

Hva er en tannregulering?

En tannregulering er noe man fester til tenner som på ulike måter kan ha blitt (eller alltid har vært) skjeve eller uoptimale med tanke på hvordan tennene bør sitte og fungere sammen. Målet med regulering er å «regulere» tennene slik at de står riktig i forhold til hverandre. Tannreguleringer kommer i ulike størrelser og former, og noen kan man ta av, mens andre sitter fast.

Årsaker til at man trenger regulering

De vanligste årsakene til at man trenger regulering, er at man har et for åpent bitt, for stort gap mellom tennene, eller at tennene er skjeve. Hvis bittet er for åpent kan det bli vanskelig å tygge og bite sammen tennene; hvis gapet er for stort kan det gjøre tennene svakere, siden de ikke er støttet av hverandre; og hvis tennene er skjeve, så kan de bli estetisk misnøyelige, og tannpuss kan bli utfordrende, blant annet.

Ulike typer regulering

Slik som det finnes flere typer fyllinger og kroner, så finnes det også flere typer regulering. Som nevnt ovenfor kan man få:

  • Faste reguleringer: Den mest kjente reguleringen er nok den som sitter fast, og som vanligvis har ganske synlige metalltråder som omkranser tennene. Faste reguleringer limes enten fast til tennene, ellers blir de festet med sement (ikke så voldsomt som det kan høres ut). Metalltrådene er fester så sammen alle disse festene som sitter på tennene, slik at hele tannrekken over tid kan justeres til å oppnå sunn struktur. Noen ganger får man etterbehandling med et apparat man kun setter inn bak tennene om natten, slik at man konsoliderer den faste reguleringens effekt.
  • Regulering som kan tas av: Noen ganger går det derimot an å bruke reguleringer man kan ta av. Disse bør også helst sitte på så mye som mulig for å få den effekten man ønsker, men tilbyr litt mer fleksibilitet, som kan gjøre det litt mer behagelig å for eksempel innta mat.

Gjør tannregulering vondt?

I begynnelsen gjør det ofte litt vondt å få tannregulering. Dette er fordi den tar en del plass, gjør det utfordrende å spise, og må strammes med jevne mellomrom for at den videre skal kunne rette opp tennene. Å utføre hele justeringen på en gang ville vært for voldsomt, så man må presse tennene i riktig stilling, sakte men sikkert. Etter hvert avtar smerten – før man er klar for en ny runde med oppstramminger, så klart.

Hvor lenge må man ha på tannregulering?

Dette er et spørsmål vi får ofte, ikke bare for tannregulering, men for andre behandlinger: «Hvor lenge må man… hvor lang tid tar det… hvor lenge varer…?» Ofte svarer vi at det vil avhenge av hvor godt man tar vare på tennene sine, eller hvor alvorlig problemet er. Dette gjelder også i dette tilfellet: man må ha på tannregulering i så lang tid det tar å fikse problemet, en tid som kan variere fra person til person.