Melketenner

  • Hva er melketenner?
  • Løse tenner
  • Når kommer melketennene fram?
  • Slåss løs melketann?
  • Hvordan gjøre melketenner mindre vonde?

Hva er melketenner?

Melketenner er de første tennene som et barn får. I motsetning til de 32 tennene voksne har, så summer melketennene opp i kun 20 stykk. Det kan variere sterkt fra barn til barn når melketennene kommer fram: for noen kan mange komme tidlig; for andre kan mange komme sent; og for en tredje gruppe kan de komme jevnt gjennom hele perioden hvor man får melketenner.

Løse tenner

Mens vi ønsker å beholde de tennene vi har som voksne så lenge som mulig, så løsner melketenner, som regel av seg selv, når barnet er omtrent 6 år gammelt. I løpet av denne tiden får barnet løse tenner som ramler ut litt etter hvert. Dette er en spennende periode for mange barn, og foreldre gjør godt i å introdusere tannfeen og dens mystiske gaver som dukker opp når barnet mister tenner.

De løse tennene blir skiftet ut med varige tenner, slik at man får en blanding av dem.

Når kommer melketennene fram?

Melketennene kommer vanligvis fram når barnet er omtrent 7 måneder gammelt, og de tennene som kommer først er ofte de som ligger lengst frem i underkjeven (til tross for alle tegneseriene som viser babyer som kun har et par tenner i overkjeven). Det er først kronen av tannen som blir dannet, før den etterfølges av røtter som strekker seg ned i tannkjøttet 18 måneder senere.

Som nevnt ovenfor, så er det også naturlig at noen barn sine melketenner kommer fram når de er bortimot 1 år gammel. Har de ikke kommet fram innen barnet er omtrent 1 og et halvt år gammel, derimot, så er det best å spørre om råd fra en tannlege. Da kan det i visse tilfeller ha oppstått et problem.

Mens melketennene kommer et halvt år etter fødselen, så dannes de lenge før – i magen til mor. Prosessen begynner når fosteret er rundt 3 måneder gammel, og markerer en utvikling som det skal ta bortimot 6 år å fullende.

Hvordan gjøre melketenner mindre vonde?

Det gjør vondt for barnet når melketennene kommer fram. Dette kommer man ikke vekk ifra. Men det finnes måter å gi støtte til barnet, slik at det ikke opplever situasjonen som like smertefull:

  • Smokke: En av de mest tradisjonelle «behandlingsmåtene» for et barn med vonde melketenner er å bruke en smokke. Dette gjør det enklere for barnet å slappe av, delvis grunnet av en instinktiv respons som er knyttet til prosessen hvor barnet får melk fra mor.
  • Massasje: På samme måte som at man masserer beina til et barn med voksesmerter, så kan det hjelpe å massere tannkjøttet til et barn med smerter fra melketenner. For å hindre infeksjon, så bør man vaske fingeren på forhånd.

Slått løs melketann?

Livet som et lite barn kan være tøft. Det er så mye man vil utforske, og så mye man vil prøve ut… noe som konsekvent fører til småskader og au-au. Hvis barnet får slått løs melketann, så bør tannlegen kontaktes med en gang det oppdages, siden skaden muligens kan påvirke framveksten av senere tenner som skal vokse fram. Det er best å være på den sikre siden.