Fylling

  • Hva er en fylling?
  • Gjør en fylling vondt?
  • Årsaker til at man trenger fylling
  • Hvilke typer fyllinger brukes?
  • Hvor lenge varer fyllinger?

Hva er en fylling?

En fylling er noe man fester til tennene for å gjøre opp for manglende tannmateriale. Ikke alle fyllinger er like store, og de kan se ganske annerledes ut. Noen ganger trenger man jo bare å erstatte en liten tannbit – andre ganger er det store deler av tennene som mangler, og da kreves det mer materiale.

Gjør en fylling vondt?

Det varierer hvorvidt en fylling gjør vondt. Noen opplever sensasjoner som ømhet, ising, eller tannpine i en uke eller mer etter behandlingen, mens andre ikke kjenner noen smerte i det hele tatt. Ubehaget man får fra en fylling kan påvirkes av hvor stor mangelen på tannmateriale var i utgangspunktet – hvis man trenger en dyp fylling, for eksempel, så kan det gå utover pulpanerven, nerven i tanna, noe som kan føre til merkbar tannpine. Går ikke smerten over etter, men heller øker, så bør du kontakte tannlegen, slik at han/hun kan finne en løsning for problemet.

Årsaker til at man trenger fylling

Akkurat som med mange andre tannproblemer, så kan man trenge fylling av ulike årsaker. Det kan være forskjellige årsaker til at du trenger en fylling. Vanligvis er det fordi man har brukket en tann, fått hull i tannen, mangler en tann, eller lignende. Disse vil ofte føre til ubehag, som deretter bør få deg til å oppsøke tannlege.

Hvilke typer fyllinger brukes?

Opp igjennom årene har det blitt brukt en rekke ulike fyllinger. Nedenfor beskriver vi kort hva disse går ut på, rangert basert på omtrentlig hvor vanlige de er i dag.

  1. Porselensfyllinger, ofte kalt «fullkeramiske fyllinger,» er de mest moderne materialene som brukes for fyllinger. Som navnet tilsier, så er disse laget av porselen, som etterligner tennenes ekte farge på en god måte.
  2. Plastfyllinger er et materiale som hovedsakelig ikke har noen giftstoffer i seg (i motsetning til nummer 5 nedenfor), og brukes ofte for å etterbehandle tenner som allerede har fått fyllinger.
  3. Metallkeramiske fyllinger ser ganske naturlige ut, og brukes for det meste til jeksler.
  4. Gullfyllinger har lenge vært populære siden folk som får de kan vise av at de har «gulltann,» noe som er til god underholdning for barn. I tillegg er gullfyllinger ganske holdbare, men blir for tiden mindre og mindre brukt.

Til slutt kan vi nevne sølvfyllinger, som også var populær før i tiden (mye av samme årsak som for gullfyllinger). Det brukes derimot ikke sølvfyllinger noe mer, annet enn med unntak, siden et av hovedstoffene som brukes i fyllingen, kalt amalgam, har blitt forbudt.

Hvor lenge varer fyllinger?

Som hovedregel kan det sies at mindre fyllinger varer lengre, og større fyllinger varer kortere. Hvor lenge en fylling varer baseres på hvor godt man tar vare på den, og hvor god munnhygiene man har.