Tannpine

  1. Hva er tannpine?
  2. Årsaker til tannpine
  3. Hvordan behandle tannpine?

Hva er tannpine?

Tannpine kan være skremmende, i at man ofte ikke kan være helt sikker på hva som er årsaken til det når man først oppdager at det gjør vondt. Det er derimot alltid en grunn til at man får tannpine, og som regel er det en skade som har forekommet på tennene eller tannkjøttet ditt. Noen ganger kan det hende at du faktisk føler smerte i en annen tann enn den som har fått skaden. Samtidig er det noen personer som mistolker smerter som egentlig ikke oppstår fra tennene eller tannkjøttet. Et eksempel på dette er bihulebetennelse, som kan bringe en litt nummen smerte som er vanskelig å lokalisere.

Årsaker til tannpine

Det kan være ulike grunner til at man får tannpine. Hvis du har fått et hardt slag på tennene (ikke nødvendigvis av en person, men kanskje av et fall), så kan det for eksempel føre til at du får betennelse inne i tanna. Det varierer hvor lang tid det tar før nerven reagerer på slaget og skaper tannpine. Det kan også være andre grunner til at du har tannpine, og noen av de vanligste er gjennom rotbetennelse, tannkjøttbetennelse, og hull i tennene.

Hvis skadelige bakterier lykkes i å trenge seg inn til tannerven (kalt «pulpa»), så kan du få betennelse. Dette gjør veldig vondt, og bør tas hånd om så raskt som mulig.

Det er ikke bare tennene som kan bli betente, derimot. De fleste av oss har opplevd å få tannkjøttbetennelse, noe som ofte oppstår fordi man ikke har fått vasket vekk matrester og bakterier mellom tennene på lang tid. I motsetning til rotbetennelse, så vil du ikke føle tannpinen like voldsomt når du har betennelse i tannkjøttet.

Den vanligste grunnen til at man får tannpine er derimot at man rett og slett har fått hull. På samme måte som ved rotbetennelse, så oppstår tannpinen fordi bakterier klarer å nå inn til tannerven, siden tannemaljen har blitt svekket som et resultat av hullet.

Hvordan behandle tannpine?

Det hender at folk har tannpine i lang tid før de innser at de bør gå til tannlegen. De bestemmer seg for å bare pusse tennene litt bedre og lengre, og kanskje starte med munnskyll, men etter hvert så blir det tydelig at det ikke gjør ting bedre. Opplever du tannpine kan det derfor både spare deg tid, og hindre større skader enn nødvendig, om du går rett til tannlegen når du føler smertene. Mens du venter på å få avtalt time, så kan det hjelpe å ta smertestillende. Selv om du ikke lenger har noen tannpine når du så kommer til timen, så må du fortsatt la tannlegen undersøke tennene dine. Hvis du ikke gjør det og får fastsatt grunnen til tannpinen, så er det høyst sannsynlig at den bare kommer tilbake igjen senere.

Typen behandling man får vil avhenge av årsaken til tannpinen:

  • Hvis man har tannpine som resultat av rotbetennelse, så må man få rotbehandling.
  • Kommer smerten av hull i tennene, så er det mulig å ordne det med fyllinger.