Tannbyller

  • Hva er en tannbyll?
  • Årsaker til at tannbyller oppstår
  • Behandling av tannbyller

Hva er en tannbyll?

En tannbyll er en ganske vond betennelse som fører til at puss samler seg opp på et bestemt område inne i munnen. Tannbyll forekommer av ulike grunner, og det er viktig at man behandler det så snart man oppdager det. Tannbyller forblir vanligvis ikke i samme størrelse, men vil heller vokse og vokse til de sprekker, slik at pusset forsvinner. På denne måten får kroppen til å fjerne bakterier som kan ha samlet seg på tennene, spesielt der det er vanskelig å komme til med tannbørste.

Årsaker til at tannbyller oppstår

Som du kanskje har oppdaget i deg selv eller andre, så er det ganske mange som får tannbyll. Tannbyllen finner grobunn i vev som ikke lever lenger, hvor bakterier kan samle seg. Etter hvert kan dette utvikle seg til en infeksjon, som fører til at det dannes en «lomme» ved tannroten som er betent. Får betennelsen mulighet til å regjere, så oppstår det en tannbyll fra rotspissen.

Dette forklarer hva det er som får tannbyller til å oppstå. Så er det også en del ting som kan gjøre det mer sannsynlig at man får tannbyll i utgangspunktet, for eksempel rotbetennelse, hull i tennene, og visdomstenner som ikke lenger passer i kjeven.

Behandling av tannbyller

Det første tegnet til at man har tannbyll, er som regel et smertefullt og rytmisk trykk som forekommer der tannbyllen har oppstått. Det gjør spesielt vondt hvis man trykker på det. En tannbyll som ikke er vond er svært sjelden.

Slik kan behandlingen foregå når man oppdager en tannbylle:

  • Gå til tannlege: Uansett hva andre sier, så er det viktig å få profesjonell hjelp for å undersøke tannbyllen og behandle den.
  • Stikk hull på tannbyllen: Mens du venter på tannlegetimen kan det være fint å få ut pusset ved å stikke hull på tannbyllen. Når du gjør dette er det viktig å bruke en steril nål, og å skylle munnen godt med godkjent skyllemiddel. Selv om du lykkes i å tømme ut pusset fra tannbyllen og skylle munnen etterpå, så må du fortsatt gå til tannlegen for neste steg i behandlingsprosessen.
  • Finn årsaken: For å forhindre at du får tannbyller av samme grunn i fremtiden, så kan det hjelpe om du finner årsaken til at den oppstod. Dette vil tannlegen hjelpe deg med gjennom en undersøkelse, som ofte inkluderer røntgenbilder.
  • Tilpass behandlingen: Når tannlegen finner årsaken til at tannbyllen oppstod, så kan han/hun bestemme behandlingsform basert på den kunnskapen. Noen ganger må man faktisk trekke en tann; andre ganger må man få rotbehandling.