Fjerning av visdomstann

  • Hva er en visdomstann?
  • Tegn på at man bør fjerne en visdomstann
  • Operere ut visdomstann
  • Følger ved trekking av visdomstann

Hva er en visdomstann?

En visdomstann er en av de fire store tennene man har som sitter lengst bak i tannrekken, i overkjeven og underkjeven. Vanligvis kommer de fram når man er ca. 20 år, pluss minus noen år. Det er ikke alle som trenger å trekke visdomstennene, siden det er noen som ikke føler noe ubehag av å ha dem. Vi har i alt 32 tenner, og visdomstennene er på en måte noen rakkere som «kanskje» kan skape problemer – og kanskje ikke.

Tegn på at man bør fjerne en visdomstann

For de fleste er det nødvendig å trekke en eller flere visdomstenner. Man merker at det er på tide når man føler litt øm smerte, som oppstår fordi tannen trykker seg gjennom tannkjøttet. I tillegg kan det forekomme betennelse mens visdomstanna er i ferd med å bryte seg gjennom. Man behøver kun å fjerne visdomstenner hvis de medfører ubehag som ikke gir seg over tid, men som varer eller kommer tilbake gjentatte ganger.

Operere ut visdomstann

Det er vanligst å operere bort visdomstann eller trekke den. Om visdomstannen skaper problemer, selv om den ikke har presset seg gjennom gjennom tannkjøttet, så opererer man den som regel ut; hvis den derimot har brutt gjennom, så går det heller an å trekke den ut på vanlig måte. Når tannlegen fjerner visdomstannen, så tar han/hun røntgenbilder, slik at det går an å stadfeste om de kan trekke ut visdomstannen selv, eller om klienten bør videresendes til en spesialist. De får til å ta dette valget ved å se om tannroten for eksempel henger «fritt» i tannkjøttet, eller om den har vokst seg fast i kjevebeinet.

Følger ved trekking av visdomstann

Som regel går det bra å fjerne visdomstenner uten videre vanskeligheter, men noen ganger hender det at man møter på komplikasjoner.

  • Betennelse er en av de vanligste, og oppstår ofte noen dager etter behandlingen, og som vanligvis gjør veldig vondt. Noen får feber, smerter som forsterker seg, eller hevelser. Da er det best å kontakte tannlegen slik at de kan vurdere problemet og foreslå eventuell ytterligere behandling. Noen ganger vil det faktisk være en betennelse som bør tas hånd om, mens andre ganger er det bare naturlige resultater av behandlingen. For eksempel er det vanlig at en gul væske kommer ut fra såret, en væske som smaker litt ekkelt.
  • Smerte kan altså oppstå som følge av behandlingen. Det er helt normalt å kjenne litt smerte i løpet av de første få dagene etter man har fått trukket visdomstenner, men etter omtrent en uke så bør de være borte. Hvis ikke er det lurt å kontakte tannlegen.
  • Vansker med å svelge er også helt normalt, og bør ikke være noe å bekymre seg for.