Protese

På denne siden får du svar på de vanligste spørsmålene vi får angående proteser:

 1. Hva er en protese?
 2. Hvorfor man må ha protese
 3. Fordeler og ulemper med proteser
 4. Hvordan foregår behandlingen for proteser?
 5. Vanligste proteser
 6. Vedlikehold av protese

Hva er en protese?

En protese (bedre kjent som et gebiss) er en anordning som er laget for å ligne, føles, og funke som våre vanlige tenner. De kan virke ganske ekte, og hvis installasjonen gjøres riktig, så er de også ganske komfortable å ha på.

Hvorfor man må ha protese

Hvis man mangler tenner, men ikke går til tannlegen for å få en protese, så kan det føre til at kinnene går innover, noe som skaper et unaturlig utseende. Dette er fordi tennene fungerer som et dekke, slik at kinnene holder seg runde (eller flate) og fine. En protese erstatter tennene man ikke lenger har.

Fordeler og ulemper med proteser

Som med alt annet, så finnes det både fordeler og ulemper med proteser. Noen av fordelene er:

 • Det blir mulig å smile.
 • Man opprettholder den naturlige avstanden som bør være mellom kjevene, slik at kinnene ikke faller inn, og kjeven beholder god funksjon uten skjevheter.
 • Man får fortsatt til å tygge maten, vanligvis på akkurat samme måte som før.

Og noen av ulempene med proteser er:

 • Kløe, små smerter, og lignende kan forekomme
 • Visse typer mat som kjøtt, og godteri som karameller, kan gjøre at protesen løsner
 • Det kan gjøre vondt å tygge harde matvarer

Hvordan foregår behandlingen for proteser?

Behandlingen for proteser starter som regel hos ens vannlige tannlege, så lenge man har fortsatt har en del tenner igjen. Mangler man derimot en god del tenner, så drar man heller til en klinisk tanntekniker. I ethvert tilfelle får man et avtrykk av gummene eller tennene som er igjen, før avtrykket støpes, slik at protesen kan bli produsert. På denne måten er protesen skapt til å passe pasienten sin munn perfekt.

Tannproteser settes inn og festes ved hjelp av et samarbeid mellom protesen, spyttet i munnen, og gummene. Når det kommer til helproteser, så kan det derimot hende at de løsner og skaper utfordringer ved inntak av visse typer mat og drikke. For å unngå dette kan man installere tannproteser med hjelp fra implantat-behandling.

Vanligste proteser

Man kan få tilgang på mange ulike proteser som fungerer like bra som vanlige tenner, basert på hvilket behov man har.

Hvis det bare er et par tenner som mangler, så kan man få satt inn en delprotese. Samtidig som at det erstatter tenner, så vil en delprotese sikre at de andre tennene forholder seg på samme sted som før.

Mangler man tenner, i tillegg til at de andre tennene ikke er så sterke, så bruker man heller en overgangsprotese.

Har man derimot mistet alle tennene i overmunn og undermunn, så er det vanligvis best å velge en helprotese, som fullstendig erstatter tennene. En annen

En annen kjent løsning er en anordning kalt en teleskopprotese, som brukes om man har noen få tenner igjen, som ikke er så veldig stødige. Teleskopprotesen har likhetstrekk med en delprotese, bortsett fra at man ikke ser bøylene på den.

Vedlikehold av protese

For å vedlikeholde protesen er det noen enkle men viktige ting man bør gjøre. Man må sikre at den forblir ren, tannlegebesøk bør forekomme ofte nok til at de kan sørge for at den holder seg godt, og man bør legge protesen i et glass med kaldt vann om natten, slik at den får til å hvile.

Når det kommer til hvor lenge en protese holder, så er det flere ting som påvirker dette, basert på vedlikehold og hyppighet av bruk. Med tiden er det mulig at protesen løsner litt. Det er også vanlig å bytte ut protesen hvert femte til tiende år, siden det tar ca. så lang tid før munnen tilpasser seg til endringene i munnhulen.