Bro

 1. Hva er en bro?
 2. Bro behandling
 3. Fordeler og ulemper med en bro
 4. Mest vanlige broer
 5. Vedlikehold av broen

Hva er en bro?

En bro er en gjenstand som plasseres i munnen for å gjøre opp for andre tenner som ikke er der lenger, og den festes på tennene som ligger rundt gapet – derav navnet. Et annet navn for broer er kunstige tenner. Vanligvis lager man broene av gull, porselen, eller plast, i tillegg til kroner som man fester til tennene rundt mangelområdet, slik at den kunstige tannen ikke løsner.

Grunnen til at folk trenger bro, er fordi de sunnene tennene rundt de manglende tennene kan begynne å forskyve seg hvis de ikke får noe å stabilisere seg med. Man kan også få mindre tyggekraft i kjeven. Dette kan føre til ytterligere tannproblemer i fremtiden.

Bro behandling

Kort oppsummert, så vil bro behandlingen foregå ved at man først stadfester omfanget av problemet. Dette gjøres ved å ta røntgen og bilder, slik at det blir mulig å fastslå hvilken behandling man trenger, og hvor mye det kommer til å koste. Ved første konsultasjon settes det så inn en midlertidig bro; ved den andre tar man den ut, og erstatter den med en permanent bro.

Fordeler og ulemper med en bro

Fordelene med å sette inn en bro i munnen er blant annet:

 • Man forhindrer at kinnet faller inn, og sikrer dermed et naturlig utseende.
 • Når broen er satt inn, så varer den som regel i opp mot 15 år.
 • Selve behandlingen er ikke så komplisert som for andre problemer (som rotbetennelse), så man trenger bare et par møter med tannlegen før man har fått satt inn den permanente broen.

Når man erstatter manglende tenner med en bro, så forekommer det en del ulemper som man bør være klar over:

 • For å sette inn broen fjerner man de normale, sunne tennene som omkranser mangelområdet.
 • Hvis broen skal fungere effektivt, så er det nødvendig å slipe ned de sunne tennene en god del.
 • I noen uker etter behandlingen kan det gjøre vondt i tennene hvis man spiser varme eller kalde ting.

Mest vanlige broer

Har man sterke tenner irundt der hvor man mangler tenner, så brukes det ofte en Maryland bro. Mangler man derimot tenner på en av sidene rundt mangelområdet, så setter man heller inn en Fritt frambygg-bro, som kun festes til de tennene som faktisk er i nærheten. Og den vanligste brotypen som folk bruker i dag er en Fast bro, hvor man fester kroner som er laget av porselen på de omkransende tennene, slik at mellomleddet sitter godt fast.

Hvordan vedlikeholde en bro?

Jo bedre man vedlikeholder broen, jo lengre vil den vare. Noen av tiltakene man kan ta for at broen skal vare lengst mulig er:

 • Tannpleie: Utfør tannpuss (ideelt 2 ganger om dagen), og bruk tanntråd 1-2 ganger om dagen.
 • Mat: De første ukene etter du har fått satt inn broen, prøv å spis «tannvennlig» mat som er myk og enkel å tygge.
 • Selve broen: Gjør det til en vane å vaske broen daglig med tanntråd.