Tannpine

Tannpine er en smerte forårsaket av skade på dine tenner og/eller det omliggende vev. Det kan ofte være vanskelig å lokalisere hvor smerten kommer fra og hvilken skadet tann som er den reelle årsak til tannpinen. Det er også noen tilfeller hvor årsaken til smerten ikke nødvendigvis finnes i den samme tann.

Det er en del mennesker som feilaktig forbinder tannpine med smerter som kommer fra andre steder i kroppen. Smertetilstanden kan skylles betennelse i ansiktsnerven, bihulebetennelse eller bare ising i tennene.

Rediger Slett

Tannpine oppstår som følge av nervebetennelse. Normalt er dine tenner beskyttet med emalje og rotsement, men hvis disse har litt skade er det mulig for bakterier å trenge inn til dentinen, tannbenet og deretter pulpa. Pulpa er tannens nervesenter og reagerer gjennom smerteimpulser ved inntrengning.

Tannpine kan også oppstå hvis tannen blir utsatt for et hardt slag. Det harde slaget er årsaken til at det oppstår betennelse i tannens indre. Det kan gå kortere eller lengre tid fra traumet (slaget) til reaksjonen fra nerven.

Det er forskjellige grunner til at tannpine oppstår:

  • Karies: Hull i tennene er den vanlige årsak til tannpine. Et hull i tannen skader tannens emalje, som dermed gir grobunn for bakterieinntrengning. Hvis bakteriene får lov til å bevege seg inn til dentingen og pulpa, oppstår tannpinen. Les mer om behandling av hull i tennene her.
  • Rotbetennelse: Når bakteriene når inn til pulpa, oppstår det betennelse i tannens rot. Dette kan være en veldig smertefull tilstand. Les mer om behandling av rotbetennelse her.
  • Tannkjøttbetennelse: Overlevende bakterier på og mellom tennene kan forårsake betennelse i tannkjøttet. En betennelse i denne form kan gi tannpine, men smerten vil sjelden være like voldsom som smerten etter karies eller rotbetennelse. Les mer om tannkjøttbetennelse her.
  • Periodontitt: Periodontitt er en tannkjøttbetennelse som har utviklet seg til betennelse og nedbryting av ben, som tennene sitter fast i. Derfor er det viktig å opprettholde en god munnhygiene så alle bakterier fjernes og ikke gir grobunn for sykdommer i tannsettet. Les mer om periodontitt her.
  • Tannbyll: En tannbyll oppstår som følge av rotbetennelse, tannkjøttbetennelse eller periodontitt. Hvis det er fri adgang for bakteriene, oppstår det betennelse. Bakteriene og betennelsen samler seg i tannbyllen som fører til en voldsom tannpine. Les mer om tannbyll her.
  • Tannfrembrudd: Når en tann er under frembrudd kan det oppleves smerter. Det er spesielt tilfelle med små barn og deres første tenner. Les mer om melketenner her. Voksne kan også oppleve smerten, når en av deres visdomstenner brytes frem. Det kan også skyldes at det kanskje ikke er plass til visdomstannen i kjeven. Les mer om visdomstenner her
Rediger Slett

Det er forskjellige årsaker til at tannpine oppstår. Behandlingsformen av tannpinen avhenger derfor av årsaken til dine smerter. Er det f.eks. rotbetennelse som er skyld i smertetilstanden, er en rotbehandling nødvendig, mens hull i tennene kan blot behandles med fyllinger.

Du bør derfor kontakte din tannlege som kan klargjøre årsaken til dine smerter og ubehag, og ut fra det vurderer tannlegen hvilken behandlingsmetode som er passende. 

Rediger Slett

Hvis du har tannpine er det viktig at du kontakter din tannlege. Tannpinen forsvinner ikke av seg selv og derfor er det nødvendig med undersøkelse for å klargjøre årsaken til smertene. Har du flere tannsmerter, kan du i mellomtiden ta smertestillende. Hvis dine smerter er uutholdelige, bør du kontakte tannlegevakten straks.

Hvis tannpinen går over av seg selv innen din konsultasjon, er undersøkelsen stadig nødvendig. Det er viktig å få klargjort årsaken siden tannpinen mest sannsynlig kommer igjen, hvis ikke det blir gjort noe med det.

Rediger Slett

Ising er en reaksjon fra tannens indre på grunn av en ytre innvirkning. Isingen oppstår når enten emaljen/rotsementen på tennene er nedslitte og dentinen blottes. Når tennene deretter blir utsatt for kalde, varme, søte og syrlige mat- og drikkevarer, påvirkes væsken i dentinens kanaler og reaksjonen av virkningen merkes som kortvarig skytende smerte. Når emaljen ikke lengre beskytter i samme omfang som før, vil du oppleve at tennene blir mer følsomme. 

Rediger Slett

Ising kommer ofte som følge av virkningen fra kalde, varme, søte og syrlige mat- og drikkevarer. Selve årsaken til økt tannfølsomhet skyldes forskjellige faktorer:

Disse årsaker er ofte et resultat av feil børsteteknikk, stort inntak av syrlige mat- og drikkevarer, perioder med hyppige sure oppstøt eller oppkast og nylig lagte fyllinger. Du kan lese mer om opprettholdelse av god munnhygiene her.

 

Rediger Slett

For å avhjelpe situasjonen kan du bruke tannkrem med fluor direkte på tannens eksponerte tannhals, massere det inn i tannen og la det sitte så lenge som mulig – du kan f.eks. gjøre det når du går i seng. Det kan lindre tannfølsomheten og ved daglig bruk ha en langvarig virkning. Fluor inngår i en kjemisk forbindelse med de harde tannvev og minsker dermed ubehaget.

Det anbefales at du oppsøker din tannlege og får klargjort hvor problemet stammer fra, så du kan unngå større skader eller du kan bli behandlet hvis det er nødvendig. 

Rediger Slett