Visdomstenner

Visdomstennene utgjør en del av de 32 permanente tenner og tilhører derfor det permanente tannsett. Som regel har du 4 visdomstenner som er plassert bak de bakerste kinntenner i over- og underkjeven. 

Rediger Slett

Normalt frembryter visdomstennene fra 17-26-års alderen, men det er langt fra alle som får deres visdomstenner. Bruken av visdomstennene er som relikvie fra fortiden, siden kjevene i moderne tid har blitt mindre ettersom vi får mer raffinert , ikke grov kost, så kjevene ikke har så hardt arbeid. Det har medført at det ikke alltid er plass til tennene i kjeven hos nåtidens mennesker. Når visdomstennene bryter frem vil noen derfor oppleve ubehag på grunn av manglende plass, mens andre ikke merker frembruddet.

Uansett er det en god idé å få kontrollert visdomstennene hos tannlegen jevnlig så potensielle problem kan unngås. Hvis det oppstår ubehag eller problemer med visdomstannen er løsningen ofte å fjerne dem. Du kan lese mer om fjerning av visdomstannen her.

Rediger Slett

Det finnes tre forskjellige typer av frembrudd:

 • Fullt frembrudd: Noen opplever at alle visdomstenner frembryter i tannsettet . De 4 tenner vil derfor være fullt frembrutt bag de bakerste kinntenner.
 • Delvis frembrudd i munnen: Andre opplever kun å få et par av visdomstennene synlige i munnen, enten som helt eller delvis frembrutte (se bildet).
 • Ingen frembrudd i munnen: Noen visdomstenner bryter aldri frem. Et manglende frembrudd av visdomstenner skyldes ofte at det er utilstrekkelig plass, eller visdomstennene har en feilaktig innbygging i kjeven. Hvis ikke ubehag oppleves, er det ikke nødvendig å gjøre noe med situasjonen.
 • Agenesi (manglende anlegg): Visdomstennene mangler å bli anlagt og kan derfor heller ikke komme frem. En visdomstann er en av de vanligste tenner å mangle.

Visdomstannens frembrudd varierer fra person til person, hvor vi alle har individuelle tannsett og kjeverelasjoner. Ved hjelp av et røntgenbilde tatt hos tannlegen, kan du se om det er frembrudd, anlegg eller ei. Hvis dine visdomstenner er helt eller delvis frembrutte er det viktig å opprettholde en god munnhygiene. Du skal sørge for å være ekstra forsiktig med tannpuss, så opphopning av bakterier i tannkjøttslommen rundt tannen unngås og dermed unngå ytterligere tannsykdommer. Du kan lese mer om god munnhygiene her.

 

Rediger Slett

Når tannen bryter gjennom slimhinnen, tannkjøttet i tannsettet, kan det forekomme mild sårhet i området. Ved tannfrembrudd av en visdomstann kan følgende symptomer være tilstede:

 • Sårhet.
 • Rødhet.
 • Hevelse.
 • Problemer med å åpne munnen optimalt.
 • Vanskeligheter med å svelge.
 • Dårlig smak i munnen.
 • Øm hevelse under kjeven.
 • Feber (sjeldent).

Hvis du opplever ovennevnte symptomer er det en god idé å kontakte din tannlege for å få undersøkt frembruddet nærmere.

Rediger Slett

Så lenge det ikke er tegn på symptomer eller sykdommer er det ingen grunn til å fjerne tannen. Visdomstannen kan godt ligge begravet i kjeven uten å gjøre skade. Den blir derfor kun fjernet hvis den skaper komplikasjoner.

Tannlegen vil ta et eller flere røntgenbilder av tannsettet for å se plasseringen og frembruddet av visdomstennene. Ut fra bildet kan tannlegen vurdere om det er nødvendig å fjerne en eller flere av visdomstennene. Visdomstennene kan ligge skrått eller vannrett og mangle muligheter for å bryte frem. Årsaken er ofte utilstrekkelig plass, men kan også være en uhensiktsmessig innbygning i kjeven eller blokade fra en annen tann. Det er ofte visdomstennene i underkjeven som forårsaker problemer i tannsettet.

Hvis du har et vedvarende problem med en visdomstann er den beste behandling ofte å fjerne visdomstannen, da den for det meste er overflødig. Ved problemer menes betennelse, karies eller periodontitt, og derfor anbefales det ofte at visdomstannen fjernes. Du kan lese mer om behandlingen her.

Visdomstenner kan brukes i tilfeller dere skadet kinntenner lokalisert foran visdomstannen blir fjernet. Dermed vil den fungere som en stor kinntann.

Rediger Slett