Melketenner

Melketenner er barnets første tannsett som består av 20 tenner. Når barnet er omtrent 6-7 måneder (i sjeldne tilfeller senere), begynner melketennene å frembryte i munnhulen og avsluttes når barnet blir omtrent 3 år. Tennenes frembrudd varierer mye fra barn til barn, og derfor kan du oppleve at tennene frembryter før eller senere enn den angitte tidsrammen. Melketenner begynner oftest å falle ut naturlig i en alder av 6 år og blir etterfølgende løpene erstattet med det permanente tannsett bestående av opp til 32 faste tenner. Du kan lese mer om permanente tenner her. Underveis vil barn oppleve å ha ”rokketænder”/løse tenner. Ytterligere er det normalt i denne perioden at barn har et blandet tannsett bestående av både melketenner og permanente tenner under tannfrembruddet. 

Rediger Slett

Melketennene dannes allerede 3-6 måneder i graviditeten og er først ferdigdannet når barnet er 4 år. Frembruddet av de første melketenner skjer som regel i en alder av 6-7 måneder, og oftest er det fortennene i underkjeven. Det er dog ikke unormalt at melketennene først frembryter i en alder av 1 år, når melketennenes opptreden varier mye fra barn til barn. Hvis frembruddet ikke har skjedd innen en alder av 18 måneder, bør en tannlege kontaktes. Alle melketenner er som regel kommet fram i en alder av 3 år.

Kronen er den første delen av tannen som blir dannet i kjevebenet. Når tannen brytes frem, er kronen dekket av en tynn film kalt cuticle, som har som formål å beskytte emaljen. Cuticle forsvinner langsomt med tiden som følge av tygging og tannbørsting. Dannelsen av røttene avsluttes først 18 måneder etter tannfrembruddet av kronen.

Nedenfor er en oversikt over hvilke tenner som frembryter først og når:

 • Fortenner i underkjeven: 6-10 måneder.
 • Fortenner i overkjeven: 8-13 måneder.
 • Resterende fortenner i underkjeven: 10-16 måneder.
 • Hjørnetenner i over- og underkjeven: 13-19 måneder.
 • Fremste kinntann i over- og underkjeven: 16-23 måneder.
 • Bakre kinntann i over- og underkjeven: 23-33 måneder.
Rediger Slett

Utviklingen av tannens rot og krone tar flere år, hvor tannfrembruddet er prosessen hvor den enkelte tann bryter gjennom kjevebenet og tannkjøttet. Ved tannfrembrudd vil tannkjøttet ofte bli hvit og føles en smule hard. Dette er et tegn på at tannens krone er i ferd med å dukke opp. Følgende symptomer er tegn på at en melketann er på vei:

 • Tannkjøttet er rødt og hovent.
 • Tannkjøttet er hvit og føles en smule hardt.
 • Sårhet.
 • En økt tendens til å sikle.
 • En økt tendens til irritabilitet.
 • Et økt behov for å bite i harde gjenstander.
 • En liten dråpe blod kan foreligge.
 • Kinnet kan være rødt i siden der tannfrembruddet er.
 • Forstyrret søvnmønster.
 • Diaré og feber kan forekomme, men skyldes ikke alltid et tannfrembrudd. Varer feberen mer enn ett døgn, skal en lege kontaktes.
Rediger Slett

Når ditt barn opplever at melketennene bryter frem, kan det være en smertefull følelse. Selve situasjonen kan avhjelpes med å trøste barnet og følge følgende råd:

 • Masser forsiktig tannkjøttet i munnen på barnet med en ren, nyvasket finger.
 • Gi barnet en bitering, som samtidig tilfredsstiller barnets behov for å bite.
 • Gi barnet en smokk som i de fleste tilfeller har en beroligende effekt.
Rediger Slett

Det er normalt for babyer og barn å ha mellomrom mellom deres fortenner, men det er like normalt å ikke ha det. Mellomrommet er uskadelig og ofte retter mellomrommet mellom fortennene seg når de andre melketenner presser eller når det permanente tannsett er frembrutt

Rediger Slett

Melketennene blir erstattet av et tannsett bestående av varige tenner i en alder av vanligvis 6 år. I denne sammenheng løsner melketennene.

Det tar ca. 3,5 år for den varige tann å erstatte melketannen. Den varige tann utvikles under og mellom melketannens røtter. Når den beveger seg mot overflaten, oppløses melketannens røtter. Dette resulterer i  at melketannen løsner. Når melketannen faller ut begynner den varige tann å bryte frem. Det kan godt gå flere måneder før kronen på den nye tann blir synlig. I noen tilfeller faller melketannen ikke ut av seg selv og dermed er det nødvendig at barnetannlegen trekker melketannen ut.

Derimot er det en minimal andel av befolkningen som kan mangle en eller flere varige tenner, siden den ikke ble dannet i kjevebenet. I slike tilfeller er løsningen ofte:

 • Vedlikeholde melketannen så lenge som mulig. Senere kan en bro eller et implantat settes inn.
 • Flytte tennene sammen ved hjelp av brakett, så et stort mellomrom unngås.
 • Leve med et stort mellomrom.
 • Flytte en annen tann på samme plass ved hjelp av en operasjon (autotransplantasjon).
Rediger Slett

Når 6-årstannen begynner å bryte frem er det et tegn på at ditt barn er i ferd med å skifte tannsett. 6-årstannen kan være vanskelig å oppdage, derfor bør du være oppmerksom på endringer i tannsettet når barnet er i en alder av 5-6 år. 6-årstennene er de første permanente kinntenner, hvor barnet vil få 1 i hver side av over- og undermunnen like bak den siste melkekinntann. Du kan lese mer om permanente tenner her. I dette tilfellet vil det ikke være en løs tann som må skyves bort før tannen kan bryte frem.

6-årstannen utgjør en del av det permanente tannsett som skal holde resten av livet. Derfor er det viktig å få børstet tannen grundig når den frembrytes i munnen. Du kan lese mer om råd til barns tenner her.

 

Rediger Slett

Under uheldige omstendigheter kan der være skade på en melketann. En tannskade kan være en av følgende situasjoner:

 • Tannen er blitt slått ut: En utslått melketann blir sjeldent satt på plass igjen, siden det vokser en ny ut. I noen tilfeller er det mulig å sette tannen på plass igjen, hvis roten er intakt (bilde 1). Les mer her.
 • Tannen er blitt slått inn eller opp: Hvis melketannen er blitt slått inn eller opp vil tannlegen avgjøre hva neste skritt er. Som regel vokser tannen ut av seg selv, eller tannlegen trekker den ut (bilde 2). Les mer her.
 • Tannen er brukket eller har brudd: Hvis barnet har brukket noe av tannen avhenger handlingen av skadens omfang. Hvis det ikke er voldsomt skal tannlegen kontaktes i åpningstiden, mens hvis en stor del av tannen er brukket, skal tannlege eller legevakt kontaktes straks. Som regel vil tannen bli trukket ut (bilde 3). Les mer her.
 • Tannen har blitt slått løs: Hvis tannen har blitt slått løs og skaden utgjør en risiko for barnets kjeveben og anlegg av de permanente tenner, skal det øyeblikkelig bli tatt kontakt med en tannlege eller tannlegevakt så tannen kan bli fjernet. Hvis ikke skaden utgjør en risiko, kan tannlegen kontaktes i åpningstiden. Les mer her.

Dersom det er en tannskade på en melketann er det viktig å rapportere skaden til forsikringsselskapet, da det kan være risiko for skade på det permanente tannsett. Dette er derimot ikke mulig å oppdage før de permanente tannsett erstatter melketennene. Du kan lese mer om tannskader her.

 

Rediger Slett