Tannkjøtt

Dine tenner er omgitt av tannkjøtt for å dekke og beskytte dine kjeveben og tannrøtter. Tannkjøttet er det lyserøde vev som omslutter dine tenner. Det er viktig å behandle tannkjøttet ordentlig, da det oftest ikke vokser ut igjen hvis det forsvinner.

Rediger Slett

Et sunt tannkjøtt kjennetegnes ved å være lyserødt og noe strukturert/svagt nubret i overflaten. Tannkjøttet skal sitte stramt og tett på tennene og ha fine spisser mellom tennene. Ytterligere er et sunt tannkjøtt karakterisert med å ikke blø under tannpuss eller bruk av tannstikkere, tanntråd eller mellomromsbørster.

Et sunt tannkjøtt opprettholdes ved å sørge for en sunn munnhygiene, hvor bakterier og belegninger fjernes ved hjelp av tannpuss og rensing av mellomrommene mellom tennene. Du kan lese mer om god munnhygiene her.

 

Rediger Slett

Hva er årsaken til et blødende tannkjøtt når du f.eks. pusser tenner, renser dine tenner eller spise harde gjenstander? Blødningen er et signal på tannkjøttbetennelse. Ofte har betennelsen oppstått som følge av tilstedeværelsen av bakterier og matrester, som gjennom en lengre periode ikke har blitt fjernet i området, og deres skadelige virkning. I noen tilfeller skyldes et blødende tannkjøtt enkelte medisinpreparater. Ytterligere gir hormonelle forandringer en økt risikofaktor for blødende tannkjøtt. Derfor opplever kvinner under en graviditet eller ved bruk av p-piller ofte mer blødende tannkjøtt enn normalt.

Tannkjøttet vil stoppe å blø igjen, hvis det opprettholdes en god munnhygiene – og ses tydelig 2-3 uker etter forbedring av hygienen. Hvis du ikke opplever en forandring etter disse uker bør du kontakte din tannlege for undersøkelse. Ofte vil tannlegen gi deg en behandling i form av tannrensing og instruksjon.

Hvis plakk ikke fjernes eller betennelsen ikke behandles, kan en tannkjøttbetennelse utvikle seg til periodontitt

Rediger Slett

Nær tannkjøttsranden sitter tannhalsen som er overgangen mellom tannens krone og rot. Tannkjøttets formål er å beskytte tannhalsen og tannrøttene så de ikke utsetter for påvirkninger fra eksterne faktorer.

Rediger Slett

Roten av tannen beskyttes både av tannkjøtt og rotsement, og tannkronen beskyttes av emalje. Tannkjøttet starter oftest der hvor tannkronens emalje stopper. Tannhalsen befinner seg her mellom kronen og roten. Det er tannkronen, som er dekket av emalje for å beskytte tann-nerven (pulpa), og roten har rotsement og tannkjøtt som beskyttelse.    

I tilfelle av at tannkjøttet trekker seg tilbake, vil tannrotens øverste del dermed ikke lengre være beskyttet av tannkjøtt. Tannhalsen blir dermed eksponert. Tannroten vil derimot være beskyttet av det tynne lag av sement i en kort periode, og deretter vil sementen hurtig slites av på grunn av rotsementen ikke er særlig hard. Når sementen ikke lengre er til stede vil det være åpne kanaler inn til tann-nerven, som kan reagere, og det kan vise seg i form av smerteimpulser (ising).

Får du eksponerte tannhalser skal det opprettholdes en god munnhygiene så bakterier og matrester ikke opphoper seg på den røffere tannhalsoverflate. I tillegg er det viktig å unngå ytterlige skade på eksponerte tannhalser da tannkjøttet ikke vokser ut igjen. De fleste behandlinger vil derfor rette seg mot å få lukket disse åpne kanaler eller dekke dem, så det ikke lengre er adgang til den innerste delen av tannen. Denne behandling kan være munnskylling/lakk med fluor eller en plastfylling

Rediger Slett

Ofte er økt tannfølsomhet et symptom på eksponerte tannhalser. Da tannbenet ikke lengre dekkes av tannkjøttet er det åpne kanaler inn til tannens nerve, som reagerer i form av smerte på disse impulser.

Tannfølsomhet kalles også ising og gir en kortvarig, skarp smerte fremkalt spesielt av kalde og varme, samt søte og syrlige mat- og drikkevarer og kald luft.

Det oppleves derimot ikke nødvendigvis symptomer ved eksponerte tannhalser.

Rediger Slett

Det kan være forskjellige årsaker til at tannhalser blir eksponert:

 • Tannpuss: Som oftest er eksponerte tannhalser et resultat av feil børsteteknikk. Det kan vanligvis sees på at det er blitt pusset med store bevegelser på tvers av tannrekken. Les mer om den riktige tannpussteknikk her. I andre tilfeller er en hard tannbørste eller tannkrem med for mye slipemiddel blitt brukt. Det vil ofte dreise seg om eksponerte tannhalser på kinn- og hjørnetenner. Hvis du f.eks. kan klikke med neglen i et lite spor i tannen ved tannkjøttskanten, er det sannsynligvis slipeskade.
 • Tannreguleringsapparater: Tannkjøttet kan være trukket tilbake fra tennene, spesielt foran underkjeven hos pasienter, etter de har hatt tannregulering med faste braketter. Det skyldes ikke kun apparatets tilstedeværelse, men også at det kan være vanskelig å pusse tennene grundig når der et fast utsyr på dem.
 • Tannkjøttsbetennelse: Eksponerte tannhalser kan også oppstå hvis det har vært betennelser i tannkjøttet. Dette forholdet vil få tannkjøttet til å trekke seg tilbake.
 • Periodontitt: Periodontitt er en videreutvikling av tannkjøttsbetennelse, hvor benet, som holder tennene fast, nedbrytes. Ofte skal noe av tannkjøttet fjernes for å stoppe sykdommen som medfører mer synlige røtter i tannsettet. Tannkjøttet vil i takt med nedbryting av benet trekke seg tilbake.
 • Tunge- og leppepiercing: Piercinger sliter tannkjøttet bort, derfor kan disse medføre eksponerte tannhalser. Ofte medfører en leppepiercing el tilbaketrekning av tannkjøttet på yttersiden av fortennene, mens en tungepiercing får tannkjøttet til å trekke seg tilbake på innersiden i underkjevens fortenner.

Det er vanlig at tilstedeværelsen av eksponerte tannhalser økes med alderen. 

Rediger Slett

For å avhjelpe ubehag ved eksponerte tannhalser er det følgende faktorer du kan ta hensyn til:

 • Bruk den riktige tannpussteknikk. Les mer her. Få evt. en tannlege/tannpleier til å gi deg en grundig instruksjon i å pusse dine tenner mest hensiktsmessig.
 • Unngå tannbørster som er for harde. Les mer her om valg av den riktige tannbørste.
 • Unngå tannkrem som inneholder mye slipemiddel. Les mer her om valg av den riktige tannkrem.
 • Unngå tunge- og leppepiercinger.
 • Bruk tannkrem med fluor på den eksponerte tannhals med en finger og la det sitte på så lenge som mulig. Det eksisterer også nye tannkremer med arginin og kalsiumkarbonat, som lindrer symptomer og har en langvarig positiv virkning ved daglig bruk.
 • Få lakkert de eksponerte tannhalser med fluorlakk hos tannlegen. Lakken slites av med tiden, derfor er det nødvendig å gjenta behandlingen.
 • Få gjort en plastfylling i de dype riller for å beskytte mot ytterlige slit.
 • For å fjerne smerten kan det i de verste tilfellene være nødvendig med en rotbehandling.
 • En krone på tannen kan være nødvendig for å fjerne smerten.
 • En tannkjøtt transplantasjon hos tannlege eller spesialist kan også være en løsning for å dekke den eksponerte tannhals.

 

Rediger Slett

Det finnes tre former for blemmer:

 • Små blemmer: De små blemmer er ofte 2-3 mm i diameter og ovalformet. De er karakterisert ved å være hvite i midten, og de tar typisk 1-2 uker på å hele. I tillegg heler de uten dannelse av arr. De små blemmer er ufarlige og er de mest vanligste.
 • Store blemmer: De store blemmer er over 12 mm i diameter. De er kjennetegnet med uregelmessige kanter og kan ses mer sjeldent enn de små. Ofte vil de store blemmer etterlate arr etter helbredelse på 3-6 uker. Typisk er de store blemmer mer smertefulle enn de små.
 • Herpetiforme blemmer (flere blemmer i grupper eller klynger): Størrelsen på herpetiforme blemmer er ofte mellom 1-3 mm i diameter. Disse er også kjennetegnet ved uregelmessige kanter, men de oppstår som regel i grupper på 10-100 blemmer. De heler uten dannelse av arr og typisk varer helbredelsen 7-10 dager. 
Rediger Slett

Ofte opplever folk en prikkende, kriblende, kløende eller brennende følelse på et område i munnen i 1-2 dager før blemmer bryter frem. Dannelsen av blemmer vil ofte oppstå på innersiden av munnens slimhinne:

 • På tannkjøttet
 • Undersiden av eller under tungen.
 • På innersiden av leppene.
Rediger Slett

Blemmer kan forårsakes av mange forskjellige faktorer. Ofte fremkommer blemmer hvis du har skadet ditt vev som f.eks. etter å ha bitt deg i kinnet. Det kan f.eks. også skyldes stress, traume, allergier eller mangel på vitaminer og jern, som kan gjøre deg mottakelig. Det er også visse matvarer som kan utløse tilstedeværelsen av blemmer i munnen. Det er ofte frukter, tomater, sterk ost, nøtter og sjokolade.

Forekomsten av blemmer er arvelig, hvorfor du mest sannsynlig vil oppleve å få blemmer hvis dine foreldre har hatt munnsår.

Rediger Slett

Blemmer er et vanlig munnsår som ofte er ganske ufarlig. Derimot bør du kontakte din tannlege hvis du opplever følgende:

 • Har blemmer mer enn 3 ganger årlig.
 • Gjentakende blemmer.
 • Dine blemmer ikke er forsvunnet i løpet av 2-3 uker.
 • Vanskeligheter med å spise eller drikke.
 • Skarpe kanter i tannsettet som forårsaker blemmer. Det kan også f.eks. være dårlig tilpasset gebiss, tannregulering og brukket tann som forårsaker blemmene.
 • Diaré eller feber samtidig med blemmer eller en annen for illebefinnende.
 • Smerter du ikke kan lindre med preparater tilgjengelig over disk.
 • Blemmer på leppene.
Rediger Slett

Det er en rekke preparater tilgjengelig over disk som kan kjøpes for å få en midlertidig lindring av smertene forårsaket av blemmene. Disse midler kan brukes til å bedøve eller desinfisere munnsåret så helbredelsen fremskyndes. Derimot forhindrer preparatene ikke nye utbrudd, men lindrer kun smerte og ubehag.

Rediger Slett